7 razlogov, zakaj vaše telo nujno potrebuje vodo

Ohranjanje hidracije je ključnega pomena za zdravje in dobro počutje, vendar pa je še vedno veliko ljudi, ki ne zaužijejo dovolj tekočine dnevno. Spadate morda tudi vi med njih? Odkrijte 7 razlogov, zakaj je pomembno, da spijete dovolj vode.

 

Nekaj dejstev o pitju vode:

 • Odrasli ljudje imamo 60% vode v telesu, naša kri vsebuje 90% vode.
 • Ni določene maksimalne količine vnosa vode, ki bi jo dnevno morali zaužiti.
 • Voda je ključna za delovanje ledvic in drugih telesnih funkcij.
 • Ko smo dehidrirani, koža postane bolj občutljiva.
 • Pitje vode, namesto soka, lahko pomaga pri izgubi prekomerne telesne teže.

 

Za pravilno delovanje vse celice in organi telesa potrebujejo vodo.

 

 1. Mazivo za sklepe

 

Hrustanec, ki ga najdemo v sklepih in diskih hrbtenice, vsebuje okoli 80% vode. Dolgotrajna dehidracija lahko zmanjša sposobnost amortiziranja sklepov, kar lahko pripelje do bolečin v sklepih.

 

 1. Regulira telesno temperaturo

 

Voda, ki je shranjena v srednjih plasteh kože, pride na površino kože kot znoj, ko se telo segreje. Ko izhlapi, ohlaja telo (pri športu).

 

Nekateri znanstveniki so povedali, da, ko je v telesu premalo vode, se shranjevanje toplote stopnjuje in tako je posameznik manj sposoben prenašati toplotno sevanje.

 

Če imamo veliko vode v telesu, lahko zmanjšamo telesno obremenitev, če se med vadbo pojavi toplotni “stres”.

 

 1. Prenaša kisik po vsem telesu

 

Kri je sestavljena iz več kot 90% vode, kri pa prenaša kisik po vsem telesu, kar je ključno za pravilno delovanje naših organov.

 

 1. Preprečuje poškodbe ledvic

 

Ledvice uravnavajo tekočino v telesu. Nezadostna količina vode lahko vodi do nastanka ledvičnih kamnov in drugih težav.

 

 1. Izboljša učinkovitost med vadbo

 

Nekateri znanstveniki trdijo, da bi večja poraba vode lahko povečala učinkovitost med aktivnostjo. Ugotovljeno je bilo, da dehidracija zmanjša učinkovitost pri dejavnostih, ki trajajo dlje kot 30 minut.

 

 1. Izguba teže

 

Voda lahko pomaga tudi pri izgubi telesne teže, če jo pijemo namesto sladkih sokov in gazirane sladke pijače. Pitje vode pred obroki lahko pomaga preprečiti prenajedanje, saj voda ustvari občutek sitosti.

 

 1. Blaži možgane, hrbtenjačo in druga občutljiva tkiva

 

Dehidracija lahko vpliva na strukturo in delovanje možganov. Prav tako sodeluje pri proizvodnji hormonov in nevrotransmiterjev. Dolgotrajna dehidracija lahko vodi do težav pri razmišljanju in razumevanju.

 

Kako dobimo vodo v telo?

 

Nekaj vode, ki jo telo potrebuje, pridobimo z živili z veliko vsebnostjo vode, kot so juhe, paradižnik, pomaranče, večino pa dobimo s pitno vodo in drugimi pijačami.

 

Med vsakodnevnim delovanjem telo izgublja vodo, ki jo je zato potrebno nadomestiti. Vodo izgubljamo s potenjem, uriniranjem, prav tako vodo izgubljamo z dihanjem.

 

Piti vodo, bodisi iz pipe ali iz steklenice, je najboljši vir tekočine za telo.

 

Priporočljiv vnos tekočine

 

Količina vode, ki jo potrebujemo vsak dan, se razlikuje od osebe do osebe, odvisno od tega, kako aktivni smo, koliko se potimo, itd.

 

Ni določene maksimalne količine vode, ki jo potrebno dnevno zaužiti, vendar pa obstaja splošno dejstvo o tem, kakšen je zdrav vnos vode:

 

 • moški okoli 3,7 l
 • ženske okoli 2,7 l

 

80% te tekočine bi morali zaužiti z vodo oziroma drugimi pijačami, ostanek pa pridobimo iz hrane.

 

Z našo vodo Cana Royal Water ne boste zaužili zgolj dovolj tekočine, ampak boste hkrati z njo dobili ogromno kalcija, in sicer kar 340 mg/l. Kalcij ima pomembno vlogo pri gradnji kosti v človeškem telesu in ohranjanju njihove trdnosti. Poleg tega, da kalcij gradi ogrodje našega telesa, ima pomembno vlogo tudi pri ohranjanju zdravih zob in dlesni.

 

Cana Royal Water je še posebna zaradi tega, ker vsebuje zgolj 8 mg/l natrija in jo lahko deklariramo kot “primerna za dieto z malo natrija”. Večino natrija zaužijemo preko uporabe kuhinjske soli. Čeprav je natrij nujen za normalno delovanje telesnih funkcij, lahko prevelik vnos povzroča tudi zdravstvene težave, kot je povišan krvni pritisk, ki škodi našemu srcu in ožilju.

 

Pobrskajte na naši spletni strani in odkrijte več o naši edinstveni vodi iz neokrnjene narave, za naročilo pa lahko kliknete kar sem >>.

 

Add to cart