O vodi Cana

Voda kot vino

Vdanašnjem času velikokrat slišimo, da je voda postala »novo vino«. Vsaka voda ni samo voda, ampak ima številne funkcije in postaja vedno bolj pomembna. Vode se med seboj razlikujejo po okusu in vsebnosti mineralov. V boljših restavracijah že uvajajo menuje z vodo (»water card«) in so odlična alternativa alkoholu. Vode se tudi odlično prepletajo z jedmi. Na svetu obstajajo sommelieri za vodo, ki ljudem v restavracijah priporočajo izbiro vode, ki se bo najbolj ujemala z okusom izbranih jedi. Prav tako ljudem pojasnijo pozitivne vplive, ki jih ima posamezna voda na zdravje in strankam pomagajo izbrati najboljšo vodo za svoje osebne potrebe.

Čudež v Kani Galilejski 
Cana je mesto v Izraelu, kjer je po legendi Jezus v javnosti pokazal svoj prvi čudež in vodo spremenil v vino.

Zakaj je pomemben kalcij?

Kalcij ima pomembno vlogo pri gradnji kosti v človeškem telesu in ohranjanju njihove trdnosti. Poleg tega, da kalcij gradi ogrodje našega telesa, ima pomembno vlogo tudi pri ohranjanju zdravih zob in dlesni. Kosti in zobje vsebujejo 99 % vsega kalcija, ki ga imamo v telesu. Prav tako je kalcij zadolžen za uravnavanje izločanja določenih hormonov in encimov, na primer hormona parathormon, ki je odgovoren za regulacijo kalcija v krvi in se začne izločati, če ga v krvi primanjkuje. A tudi živčevje in srce potrebujeta kalcij za normalno delovanje, zato je ob njegovem pomanjkanju pogosta posledica visok krvni tlak.

Priporočena dnevna količina kalcija je odvisna od naše starosti. Mladi od 9. do 18. leta starosti morajo zaužiti 1300 mg kalcija na dan, starejši pa okoli 1000 mg. V primeru, da telesu kronično primanjkuje kalcija, se lahko pojavijo bolečine v hrbtenici ali celo osteoporoza. Med zgodnje znake pomanjkanja kalcija v telesu spadajo tudi krči in bolečine v mišicah. Zdravi nohti, lasje in koža pa so dokaz, da je telo dodobra oskrbljeno s tem pomembnim mineralom, saj ob njegovem pomanjkanju nohti postanejo krhki in koža suha.

Kalcij za zdravje

Kalcij torej dokazano prispeva k normalnemu strjevanju krvi, k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju mišic, k normalnemu prenosu živčnih impulzov in k normalnemu delovanju prebavnih encimov.

Ima pomembno vlogo pri delitvi in specializaciji celic, je potreben za ohranjanje zdravih kosti in zdravih zob.

Vir: https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/196-kalcij.html in https://www.kalcek.si/kalcij-v-hrani.html

Add to cart